Danmarks nationalret – det er måske frikadellen. Det er hvertfald en ret, som hører hjemme i kernen af klassisk dansk mad.Her kan du finde den rigtige, nemme opskrift på frikadeller, som du altid kan bruge, og som giver de bedste, mest saftige og sunde frikadeller.

Hvordan laver man frikadeller – den rigtige opskrift på Danmarks nationalret

Du skal bruge følgende til 4 personer:

500 gr Hakket svinekød (svinefars)
1 Lille løg
1 Æg
1,5 dl Mælk
3 spsk. Mel
2 tsk. Salt
1 tsk. Peber

Sådan gør du:

  1. Hak løget helt fint
  2. Rør det i farsen
  3. Tilføj æg, mel, mælk, salt og peber
  4. Rør til farsen er jævn
  5. Tip: Lad farsen hvile 15-30 minutter – giver bedre smag
  6. Smelt margarine på en varm pande
  7. Tag lidt af den varme stegeolie op i en ske
  8. Tag lidt fars op med skeen og form på denne måde en kugle i din hånd
  9. Læg den på panden
  10. Gentag 7-9 til du ikke har mere dej
  11. Steg og vend frikadellerne efter behov

Frikadeller kan serveres med næsten alt, men klassikeren er selvfølgelig brun sovs og kartofler.

frikadeller

Sådan ser en frikadelle ud, hvis du skulle være i tvivl.




Hvordan er den rigtige frikadelle?

  • En rigtig frikadelle er godt stegt på grænsen til branket.
  • Den er ikke grå og kedelig – men altid gennemstegt.
  • Den er ikke så lille, at det bliver en lille kugle, og ikke så stor som en krebinet eller en bøf.
  • Den er trykt flad og kan ikke trille. Det er ikke svenske kødboller!

En god tommelfingerregel for størrelsen er, at den skal kunne skæres over på langs og knap være på et halv stykke rugbrød.

Hvordan kan frikadeller gøres lidt mere spændende?

Der er en række måder, du kan variere frikadelle opskriften på

  • Andre slags fars: Nogen bruger svin/kalveblanding til farsen, og man kan også lave frikadeller med hakket kyllingekød. Du kan også variere farsen med andre hakkede ting, f.eks. grøntsager, for at gøre dem sundere.
  • Krydre: Du kan krydre frikadeller yderligere med fx hvidløg, chili, timian, karry eller spidskommen
  • Havregryn: Finvalsede gryn kan tilsættes, hvis farsen bliver for tyk/for tæt
  • Ovn: Istedet for pande kan man lave dem i ovnen på 200 grader, 10 minutter på hver side
  • Nogen bruger vand istedet for mælk. Det bliver de dog ikke mere spændende af – tværtimod
  • Har du også et tip? Skriv en kommentar
frikadeller

Man kan også lave sunde frikadeller med andre slags kød, eller kun med grøntsager, og på den måde variere farsen. Det er dog ikke rigtige frikadeller mere 🙂

Andre gode opskrifter