De fleste elsker et spejlæg stegt perfekt på panden. Det smager skønt! Men har du som mange andre undret dig over, hvordan spejlægget fik sit navn? Her får du svaret.

Hvorfor hedder det et spejlæg?

Spejlægget har fået sit navn fra ordet “Spegl“. Et spejl er fladt, og man kan se sig selv i det. Det kommer fra tysk “spiegelei“; som betyder spejllignende æg.

Du synes måske ikke umiddelbart, at du kan spejle dig i ægget. Men:

  • ægget er slået ud og er blevet fladt – ligesom et spejl.
  • Spejl betyder jo bare reflektion i en overflade, og det får ægget også, når det bliver fladt
  • Når man laver et spejlæg kan man også se blommen midt i ægget – det kunne man jo kalde “ansigtet” i spejlet

Så derfor hedder det spejlæg.

spejlæg

Spejlægget kan spises alene eller sammen med mange andre retter.




Hvordan tilbereder man et spejlæg?

Spejlæg kan grundlæggende forberedes på to måder – steges på een side eller begge sider. Det findes der ikke noget ord på på dansk, men på engelsk siger man om spejlægget, at det er;

  •  sunny side up  – hvor altså kun ægget et stegt på den ene side, og har “solsiden opad”
  • eller hvis spejlægget er stegt på begge sider kaldet man det “over”, nogengange kaldet “once over lightly” eller “over easy” – fordi spejlægget er “vendt om”, altså “turned over”.

Hvorfor hedder det spejlæg- helt kort

Det hedder spejlæg fordi ægget er slået fladt ligesom et spejl. Og så man man se den runde blomme midt i ægget – det kunne minde om et ansigt.

Relaterede artikler